Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cheesecake

22. 3. 2020

Ingredience :

250g bebe sušenek

125g másla 

600g krémového sýra

250g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžička citrónové šťávy

3 vejce + 1 žloutek

500g zakysané smetany ( 250g je na potření hotového moučníku) 

 

Postup přípravy: 

V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. (Jde to i ručně – v mikrotenovém sáčků sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso). Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem. Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem. Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém. Smetanových sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny – tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme do závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 min. stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po 10 minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 min. Troubu po celou dobu neotvíráme! Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi 2 hod. pozvolna vychládat. Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne. Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžčkou citrónové šťávy.