Guláš
Ingredience:
40g sádla
3 stroužky česneku
200g cibule
400g hovězího masa
dle chuti:
mletý černý pepř
sůl
kmín
majoránka
mletá sladká papriky
podle potřeby: hladká mouka
Postup přípravy:
Omyté maso, nejlépe kližku či hovězí zadní, rozkrájíme na stejně velké kousky, osolíme s opepříme. Nakrájenou cibuli smažíme v kastrolu na sádle či omastku dozlatova. Poté přidáme maso a po všech stranách ho osmahneme. Přisypeme mletou papriku a ostatní koření, lehce orestujeme a hned podlijeme trochou vody (pozor, ať se vám nespálí paprika). Maso necháme několikrát vydusit až na šťávu a znovu podléváme. Až je hovězí maso poloměkké, zalijeme ho větším množstvím vody, přidáme prolisovaný nebo nasekaný česnek, majoránku a dusíme do té doby, až maso zcela změkne. Hovězí guláš podáváme většinou s houskovým knedlíkem, ale také může být s rýži, chlebem nebo s těstovinami.