Koprová omáčka
Ingredience:
70g másla
1lžička soli
70g hladké mouky
ocet dle chuti, přidáváme po lžičkách
20g kopru čerstvého, drobně nasekaného
1lžíče oleje
1l mléka polotučného nebo tučného
60g cukru krupice
Postup přípravy:
V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání přilijeme mléko, dobře rozmícháme, přivedeme k varu, přidáme sůl, cukr a necháme cca 5 min. provařit, ke konci vaření přidáme kopr a po lžičkách dle chuti ocet ( 4-5 lžiček ). Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborem, vařeným vejcem nebo plátkem vařeného ( dušeného ) hovězího ( vepřového ) masa.