Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svíčková omáčka

22. 3. 2020

Ingredience: 

cibule

sůl

3 lžíce hladké mouky 

3 lžíce rostlinného oleje
50 g slaniny

900g hovězí svíčkové 

3dl Smetany husté

bobkový list

4ks nového koření 

citrónová šťáva

3dl vývaru

4ks pepře celé zrnka 

300g kořenové zeleniny

brusinkový kompot 

cukr 

Postup přípravy: 

Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a osmahneme do světlehněda. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru a smetanou. Omáčku dochutíme cukrem, citrónovou šťávou nebo octem a dobře povaříme. Potom omáčku pro lisujeme přes cedník. Nalijeme ji na maso a ještě na plotně prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s knedlíky a brusinkami.