Svíčková omáčka
Ingredience:
cibule
sůl
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce rostlinného oleje
50 g slaniny
900g hovězí svíčkové
3dl Smetany husté
bobkový list
4ks nového koření
citrónová šťáva
3dl vývaru
4ks pepře celé zrnka
300g kořenové zeleniny
brusinkový kompot
cukr
Postup přípravy:
Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a osmahneme do světlehněda. Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru a smetanou. Omáčku dochutíme cukrem, citrónovou šťávou nebo octem a dobře povaříme. Potom omáčku pro lisujeme přes cedník. Nalijeme ji na maso a ještě na plotně prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s knedlíky a brusinkami.