Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou
Ingredience:
250g rýže basmati
sůl a čerstvě mletý pepř
200g drobné čočky ( typu puy )
1 bobkový list
2 stroužky oloupaného česneku
1 středně velká červená paprika, neloupaná, uvařená v páře domněkka
3 lžíce panenského olivového oleje
2 šalotky, nakrájené na drobno
1 lžička celého římského kmínu
1 citrón
hladkolistá petrželka , na ozdobení
Postup přípravy:
Rýži vařte 10 min. ve vroucí osolené vodě, Sceďte, vraťte do hrnce, zakryjte utěrkou a nechte 10 min. stát. Poté rýži rozložte v tenké vrstvě na velký talíř a nechte zcela vychladnout. Mezitím čočku nasypte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby jí asi o 2,5 cm přesahovala, přidejte bobkový list a česnek a vařte 25 min. Čočku nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařila, a je-li třeba, sceďte. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte šalotku. Aby se salát pěkně obarvil, nasypte do mísy římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a šalotku, jemně promíchejte a nechte 5 min. stát. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře nebo do misek, pokapejte citrónovou šťávou, popřípadě doplňte klínky citrónu a ozdobte hladkolistou petrželkou.