Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou

22. 3. 2020

Ingredience: 

250g rýže basmati

sůl a čerstvě mletý pepř 

200g drobné čočky ( typu puy )

1 bobkový list 

2 stroužky oloupaného česneku

1 středně velká červená paprika, neloupaná, uvařená v páře domněkka

3 lžíce panenského olivového oleje

2 šalotky, nakrájené na drobno

1 lžička celého římského kmínu

1 citrón

hladkolistá petrželka , na ozdobení

 

Postup přípravy: 

Rýži vařte 10 min. ve vroucí osolené vodě, Sceďte, vraťte do hrnce, zakryjte utěrkou a nechte 10 min. stát. Poté rýži rozložte v tenké vrstvě na velký talíř a nechte zcela vychladnout. Mezitím čočku nasypte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby jí asi o 2,5 cm přesahovala, přidejte bobkový list a česnek a vařte 25 min. Čočku nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařila, a je-li třeba, sceďte. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte šalotku. Aby se salát pěkně obarvil, nasypte do mísy římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a šalotku, jemně promíchejte a nechte 5 min. stát. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře nebo do misek, pokapejte citrónovou šťávou, popřípadě doplňte klínky citrónu a ozdobte hladkolistou petrželkou.